PRZEPISY INNE, RADY PRAKTYCZNE

Zakwas buraczany przepis babci , albo mamy:-))

Podaję przepis na zakwas buraczany:

Jeśli jesteś na poście Daniela to te dwa i pół litra wystarczy Ci na 5 dni a
profilaktycznie można pić 200 mililitrów rano przed śniadaniem.

Zakwas buraczany jest bardzo cennym produktem zdrowotnym i profilaktycznym. Gdybyśmy wiedzieli , jak bardzo, to bylibyśmy gotowi zapłacić 10 zł za litr:-)) Ale po co , gdy możemy sami go dobie zrobić za mniej niż 3 zł. 

A właściwości lecznicze są znane już od dawna i potwierdzane dziś przez naukowców:

Zakwas – właściwości zdrowotne:

  • same buraki zawierają dużo antocyjanów- czyli czerwony barwnik z buraków, to bardzo silny przeciwutleniacz, jest zalecany w profilaktyce chorobo nowotworowych;
  • betainę-która zwiększa odporność organizmu oraz chroni jelita, a przenikając do wnętrza bakterii chorobotwórczych hamuje ich rozwój 
  • zakwas ma duża zawartość żelaza- podnosi poziom hemoglobiny we krwi, skuteczny w leczeniu niedokrwistości 
  • sam czosnek- bakteriobójczy, zawiera allicynę i kwercytynę , które wspomagają odporność organizmu, ma silne właściwości bakteriobójcze, 
  • zakwas- pięknie i skutecznie odkwasza organizm
  • poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy

Zakwas z buraków pity regularnie podnosi WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU O 20% ! (potwierdzone przez naukowców, którzy badali sportowców).

Nasz przepis wynika z praktyki, więc każdy może sobie sam dopracować swoje proporcje i ulubione smaki. Celowo nie dodajmy cukru do zakwasu, bo ma być zdrowy i postny.

Zakwas z buraków- przepis:

Najlepiej przygotować w dużym słoju takim  o pojemności 3 l.
Słój  najlepiej, żeby był szklany albo może być też kamionkowe naczynie.

  • 2 kilo buraków najlepiej podłużnych, ponieważ są bardziej słodkie i nadają ciekawego smaku,
  • do tego jedna cała cebula 1
  • jedna cała i główka czosnku
  • dwie kromki czerstwego pieczywa może być razowy

Pamiętaj o założeniu rękawiczek:-)) Buraczki bardzo brudzą ręce. 

Wykonanie: 

Buraki dokładnie myjemy i wycinamy czarne plamki buraków, nie obieramy bo i po co:-)) Nie chcemy tracić cennych składników znajdujących się pod skórką. 

Buraki kroimy na plastry grubości ok 0,5 cm.

Na dno słoja układamy:

cebula pokrojona w piórka, czosnek obrany w ząbkach, dwie kromki chleba, buraczki. wszystko zalewamy lekko ciepłą zagotowaną wcześniej wodą,tak aby wszystko było pod wodą,  zostawiając ok 2 cm od góry, bo gdy chleb napęcznieje, to wszystko pójdzie „do góry” i może się wylać. Można położyć jakiś talerz z obciążeniem, żeby buraki nie wystawały, bo te wystające końcówki szybko spleśnieją. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy np. w kuchni. 

Można dodać:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól (w ilości 1 łyżka na 1 litr), ja soli nie dodaję wcale.  
  • cukier (też nie daję), ale w wolności można wszystko

Przechowywanie:

Zakwas dojrzewa sobie przez około 6 dni. Może mieć postać lekko ciągnącą i tak jest dobrze. Gdy pojawi się biała piana należy ją usuwać, gdy będzie biała lub zielona pleśń w zasadzie należałoby go wylać, bo związki toksyczne z pleśni mogły się dostać do zakwasu. 

Po 6 dniach przecedzamy przez gęste sitko lub chustę, wlewamy  do czystych słoików i zamykamy. Nie pasteryzujemy!!! Bo wybijemy cenne bakterie! :-)) Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, np. piwnica, może być lodówka. Zakwas może stać naprawdę długo! Świadczy to o wyjątkowej sile życiowej tego, co w środku. Im dłużej stoi tym bardziej dojrzewa, robi się mocniejszy, trochę jak wino:-)) Ale nie dłużej niż pół roku. A potem:  nastawić nowy, na święta:-)) 

Zastosowanie:

Zakwas należy pić na poście Daniela 2 razy po 250 ml przed śniadaniem i obiadem/kolacją

i profilaktycznie około 1 raz po 100 ml. 

Smacznego! 

Gdy przygotowujesz większe ilości, np. w dużej beczce, to mam dla Ciebie fajną radę: Jak wyparzyć dużą beczkę?